Grustag och grustäkter

Inlandsisen har avsatt åtskilliga sandrika åsar i bygden. Den mäktiga Salebodaåsen löper i nordvästlig-sydostlig riktning genom bygden från Saleboda i Blekinge i söder till Skruv i norr förbi sjöarna Törn och Löften. Allra tydligast syns den längs Harebosjöns östra och Löftens västra strand i Harebo. Den har varit föremål för flera grustäktsföretag.

I boken Gård och By i Långasjö socken på sidan 276 sägs det: "Människorna har gått hårt åt åsen genom stora grustäkter, där spåren efter utvinningen här och var är alltför tydliga. Ingreppen skedde huvudsakligen under vägbyggandets tid från 1930-talet till dess såväl markägare som myndigheter börjat få upp ögonen för att återhållsamhet av miljöskäl var nödvändig."

Vi har dokumenterat några av dessa i Ingemundebo och i Harebo.

Grustäkten i Ingemundebo
På 1950-talet grävde Bröderna Hansson i Emmaboda på Herdon och Enny Karlssons fastighet Ingemundebo Östergård 1:10. Bröderna Hansson - August, Oskar och Rickard - var torparsöner från Visssefjärda, som redan på 1920-talet startade en entreprenörsfirma. Firman har medverkat i många projekt i Emmaboda kommun såsom vid anläggandet av kyrkogårdarna både i Emmaboda och Långasjö, utgrävningen av ER-sjön och byggandet av flera flerfamiljshus Emmaboda.

Sandtäkten i Ingemundebo ligger i moränrygg, som löper vinkelrät mot Salebodaåsen. En sådan rygg har bildats av inlandsisen, när den dragit sig tillbaka och släppt ifrån sig material och sedan vid förnyad framfart skyfflat ihop materialet till höjdryggar i naturen.

Bilderna nedan visar hur man först på flera ställen längs ryggen gjort provgropar, sammanlagt fem stycken.

Provgropen ovan kunde lätt tas för lämningarna av en tjärdal med något som ser ut som stensatta kanter. Gropen saknar dock avrinning. Tillsammans med de övriga provgroparna är de med säkerhet resultatet av Bröderna Hanssons jakt på en bra grustäkt.

Nedanstående bilder visar ytterligare två provgropar.

Efter provgrävningar öppnar så företaget en grustäkt ett 50-tal meter västerut längs höjdryggen. Exploateringen börjar någon gång i slutet av 1950-talet, men överges efter några år, då den förmodligen inte ansågs lönsam på grund av förekomsten av för mycket inblandning av stora stenblock, som gjorde täkten svårarbetad. Detta får man en god uppfattning om av nedanstående panoramabild.

Efter att Bröderna Hansson lämnat grustäkten i Ingemundebo fortsatte den dock att brukas. Kring mitten av 1960-talet köpte Allan Andersson grus av Enny Karlsson för ett vägbygge på sin fastighet. Det handlade om kanske ett 30-tal lastbilslass. Den gången var det Långasjö-Eriksson som stod för arbetet. Allan trodde att man kanske betalade någon krona per kubikmeter för sanden.

Bilden nedan visar hur grustäkten se ut idag 2019. Någon återställning har aldrig skett. Samtliga fem provgropar ligger på samma höjdrygg med GPS koordinaterna 56.6271, 15.4625

På vänster sida skymtar man ett av de bägge oljefat, som lämnats kvar i naturen.

Täktens GPS-koordinater är: 56.6274, 15.4620

Grustäkten i Ingemundebo

Grustäkter i Harebo
Nedastående bilder från olika grustag i Harebo visar omfattningen av grustäkterna i Salebodaåsen. De stora ingreppen i naturen är svårläkta och är ännu efter många decennier som öppna sår.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång