Husflyttar

Backstugorna Gatan till Rosendal
I samband med skiftesreformerna på 1820-talet dömdes många hemmansägare att flytta från sin gamla tomt. En sådan husflytt har vi beskrivit i Ingemundebo-en by i Småland under två sekler. På sidorna 31-33 beskriver vi hur Sven Pettersson 1828 flyttade två mangårdsbyggnader och två ladugårdar till sin nya tomt.

Men också torp och backstugor flyttades. I Ingemundebo flyttades torpet Orraholm och backstugan Smedängen till Moshult. De bägge soldattorpen flyttades troligen också till nya lägen i byns utkanter. De flesta av byns torp och backstugor revs dock i början av 1900-talet

En sådan backstuga var Gatan, som låg intill byns fägata och beboddes av den omtalade Carl Magnus Pettersson, alias Gubben Bock. Han hade med familj flyttat dit 1849. Efter 33 år i backstugan flyttade han och hustrun 1882 till en ny stuga kallad Rosendal. Varför han fick flytta är oklart. Ett skäl kunde förmodas vara att stugan var i dåligt skick och blivit otjänlig som bostad.

Vår undersökningar av de bägge husgrunderna kastar dock tvivel på att stugan verkligen revs vid flytten.

Bilderna nedan visar på stora likheter mellan de bägge husgrunderna.

Vid mätning av de bägge grunderna visar det sig att de har exakt samma mått. Långsidan är 6,6 meter och kortsidan 4,4 meter, vilket ger samma golvyta på ca 28 m². Bägge grunderna har också samma sort entré, en s k apparell. En apparell är en upphöjd del av gatuplanet från gatunivån till en högre nivå. Det är slående hur lika de bägge husgrunderna är. Detta kan indikera att golvet och hela huskonstruktionen flyttats till det nya stället.

Gatan, GPS-koordinater:  56.6391, 15.4527

Rosendal, GPS-koordinater: 56.6320, 15.4561

Entréstenen i Ingemundebo
Den här stenformationen finns på Ingemundebo Östergård 1:8+1:10. Strax bakom stenmuren vid den södra åkern intill ladugården finns en formation, som skulle kunna vara en grav eller kanske en blästerugn för järnframställning, dvs någon form av fornlämning.

Vid närmare skärskådan visar det sig nog bara vara en flat sten som stjälpts ovanpå en samling odlingsstenar. I Boken Ingemundebo - en by i Småland under två sekler på sidan 200 framgår det att det gamla boningshuset, som var uppfört på 1840-talet, hade byggts ut från sex knutar till åtta knutar någon gång därefter. I samband med en fasadrenovering upptäcktes en igensatt dörr på husets östra sida i den del som ligger närmast vägen. På bilden nedan  ses platsen för den igensatta dörren mellan fönstret och den andra knuten från vägen räknat. Framför entrén har det förmodligen legat en entrésten, vilket var det vanligaste vid tiden för husets uppförande. Med stor sannolikhet är det den vi ser på den övre bilden.

 Den igensatta dörren 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång